Black Concrete Building Displaying a Minimalist Architecture: House in Mosteiro




Arquitectos Matos completed the design of Casa Mosteiro, located in the outskirts of Santa Maria da Feira, Portugal. The concept of the project comes from the combined interpretation of the functional program of a single-family house with the specific premises of the clients, as from the study of the characteristics of the lot and its surroundings and morphological conditions. The house is organized in a single floor around a central courtyard, facing South and West, protected from the street on the North side. Shaped as an “L”, it is divided in two parts – a longitudinal volume organized the service areas and the leisure zone, while the bedrooms are located in the shorter volume, transversal to the lot.

An additional volume, a storage room placed in the limit of the terrain, accurately defines the central courtyard. Access to the house is made from the east side, by a ramp that serves as a transition between the level of the street and the main and service entrances. At the intersection of the two volumes of the L, a void announces the main entrance, that inward, through its transparency, reveals the central courtyard and leads to the different areas of the house. The interior spaces are directly associated to the patio, though protected by the porch, that externally unifies the different areas of the house as intensifies the daily experiences of the family.

Read more:

More architectural and interior design inspirations on

Previous REMODELING UPDATE - Pangione Developers Inc - Complete Home Remodel UPDATE
Next Shabby Chic Style Interior Design Ideas

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *