Studio Project: an idea, a sketch, and a step-by-step




A simple concept drawn from the pattern of rain falling at the eave is transformed into a humble reinterpretation of the entry step.

The design solution for the entry step repurposed local granite “filler” pieces, which are extremely inexpensive ($59 ea) and durable. Two small pieces spaced apart 2″ work in concert to form a single step. The spacing corresponds with the drip line of the eave and prevents splash back on the glazed entrance doors.

The selected granite slabs match the muted material palette. and The river rock bedding – as in Japanese garden design – signifies water, which is a metaphorical tie to the original concept which called for a water feature at the front entry to reflect light to the interior. The budget required a rethinking of this water feature in favor of a much less expensive reference to the original concept.

-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: “Floor Plan Design TUTORIAL”

-~-~~-~~~-~~-~-

Previous MINIMALIST BEDROOM STYLE
Next RUSSIAN PIPING TIPS (TULIPS), TULIP PIPING TIPS - SUGARCODER

15 Comments

  1. Rice Fields
    August 24, 2016
    Reply

    I don't know why this channel views and subs look poor, you deserve more than that.

  2. di'velept
    August 25, 2016
    Reply

    This video is really zen. Love it and love the step.

  3. JM
    August 25, 2016
    Reply

    Top notch videos. Thanks for taking the time.

  4. ryan gentles
    February 26, 2017
    Reply

    Keep up the good work! Very insightful and helpful channel!

  5. Don Williams
    March 18, 2017
    Reply

    Interesting concept, but isn't it the norm to shed water away from the eave of a doorway so you don't get wet when you walk in?

  6. MaZEEZaM
    April 18, 2017
    Reply

    OH no, its 3:10am I'm starting to get tired but want to keep watching. I think I am addicted to your videos, I am learning so much from them 😀 Ive just had a mouse run across the back of my desk :S Please bait work….

  7. MaZEEZaM
    April 18, 2017
    Reply

    Interesting step design 🙂

  8. MaZEEZaM
    April 18, 2017
    Reply

    OH NO, ive come to the end of this building playlist although we didn't really get to see the internal structure. Thanks very much for showing us the building process for this building.

  9. Mr Konstantine
    May 11, 2017
    Reply

    This was a great video! Thank you for having this channel! it is very helpfull for architecture students and graduates/professionals as well. I was wondering, considering the privacy and legal implications if is possible to do similar series that follow other projects as well?

  10. D #
    June 26, 2017
    Reply

    RIP handicap accessibility

  11. Gilbert Bio
    July 8, 2017
    Reply

    Amazing content on this channel and learning a lot here. Could you kindly critique this project I'm working on please?

  12. Jazz Ind
    October 15, 2017
    Reply

    hi..Eric why have the central bay inside the studio kept as same height as thr s no loft space above in tht area…why not reduce it to certain amount for cost effectiveness?

  13. Jazz Ind
    October 15, 2017
    Reply

    hi..Eric why have the central bay inside the studio kept as same height as thr s no loft space above in tht area…why not reduce it to certain amount for cost effectiveness?

  14. Jazz Ind
    October 15, 2017
    Reply

    hi..Eric why have the central bay inside the studio kept as same height as thr s no loft space above in tht area…why not reduce it to certain amount for cost effectiveness?

  15. Jazz Ind
    October 15, 2017
    Reply

    hi..Eric why have the central bay inside the studio kept as same height as thr s no loft space above in tht area…why not reduce it to certain amount for cost effectiveness?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *